Skip to main content

Bitcoin Cold Storage – Păstrează-ți Bitcoin-ul și celelalte criptomonede în siguranță

Cum să îți păstrezi criptomonedele, în special Bitcoin-ul, în siguranță?
Principalul risc de a investi nu este hacking-ul sau defectele de securitate, ci o eroare a utilizatorului. Este incredibil de ușor să pierzi accesul la cheile private. Riscul de hacking rămâne în continuare important, iar măsurile descrise aici ajută la atenuarea acestui risc.

Păstrați Bitcoin-ul în siguranță: pași pentru Bitcoin și alte criptomonede

 • Nu păstra criptomonede în exchange-uri!

  Păstrarea monedelor în siguranță în exchange-uri, chiar și unul de renume, inclusiv atunci când este activată autentificarea cu doi factori, este riscantă. Cineva ar putea să se dea drept tine și să îți fure monedele în câteva minute în timp ce tu dormi. Exchange-ul ar putea fi hackuit. Dacă se întâmplă acest lucru, nu îți vei primi monedele înapoi.

  Exchange-urile centralizate sunt teribile pentru stocarea monedelor.

 • Folosește un portofel hardware!

  Singura modalitate sigură de a stoca Bitcoin și alte criptomonede este utilizarea unui portofel hardware. Alege un model care îți place. Un portofel hardware îți permite să primești monede crypto în siguranță și să efectuezi tranzacții, chiar și pe un computer infectat cu malware.

  Dar atenție: există portofele hardware care au fost hackuite. Asigură-te că portofelul tău hardware provine dintr-o sursă oficială. Nu utiliza un portofel hardware care vine deja cu un Seed de recuperare (de exemplu, pe un card de răzuit)!

 • Seed-ul de recuperare este esențial pentru a păstra Bitcoin-ul în siguranță!

  În timp ce configurezi un portofel hardware, ți se va cere să notezi o cheie de recuperare de 24 de cuvinte („Seed-ul de recuperare”). Securizarea corectă a acestui Seed de recuperare este cel mai important pas al etapei de configurare. Aceasta este cheia de recuperare pe care ar trebui să o gravezi pe o placă de metal pentru a o păstra timp de zeci de ani. De asemenea, există produse gata făcute pentru păstrarea Seed-ului de recuperare în siguranță, cum ar fi Cryptosteel.

  Pierderea sau distrugerea portofelului hardware nu te va afecta în niciun fel pentru că, atâta timp cât Seed-ul de recuperare se află în siguranță, ai acces în continuare la fondurile tale.

 • Seed-ul de recuperare este privat!

  Pentru a păstra Bitcoin-ul în siguranță, tu trebuie să fii singura persoană care cunoaște această cheie de recuperare. Nu cere nimănui să o imprime sau să o graveze în metal pentru tine.

 • Păstrează Seed-ul de recuperare departe de dispozitivele electronice!

  Nu introduce NICIODATĂ Seed-ul de recuperare pe dispozitiv electronic, fișier, site web sau chiar manager de parole. Seed-ul de recuperare îți va fi afișat O SINGURĂ DATĂ pe ecranul portofelului hardware și nu ar trebui să părăsească niciodată memoria portofelului. Acesta nu trebuie introdus niciodată pe un computer/Smartphone, deoarece aceste medii sunt vulnerabile la hacking prin malware. Acesta poate fi notat temporar pe o hârtie într-o cameră privată până când ai posibilitatea de a-l grava pe metal, unde este protejat de foc și apă. Nu îți nota niciodată Seed-ul de recuperare pe un dispozitiv electronic.

 • Practică procesul de recuperare!

  Trebuie să practici restaurarea portofelului tău hardware. Înainte de a grava un Seed de recuperare în metal, resetează mai întâi portofelul hardware și restaurează-l pentru a te asigura că ai copiat corect Seed-ul de recuperare. Fă acest lucru înainte de a trimite sume mari de bani în portofelul hardware. Repetă acest proces de fiecare dată când îți rescrii Seed-ul de recuperare pe un mediu nou.

 • Păstrează Seed-ul de recuperare în siguranță!

  În mod implicit, Seed-ul de recuperare de 24 de cuvinte este singurul lucru necesar pentru a accesa cheile private și, astfel, monedele tale crypto. Deși există adesea o opțiune pe portofelele hardware pentru a folosi o parolă suplimentară – passphrase, această opțiune trebuie activată cu prudență. Trebuie să îți amintești acest passphrase timp de zeci de ani. Securizarea și depozitarea corectă a Seed-ului de recuperare este mult mai importantă decât securizarea portofelului hardware. Ar trebui să îți tratezi portofelul hardware ca pe un dispozitiv care poate fi pierdut, distrus sau șters în orice moment, dar care poate fi înlocuit pentru o sumă relativ mică de bani. Seed-ul tău de recuperare nu poate fi înlocuit. Prin urmare, este recomandată păstrarea Seed-ului în metal, de exemplu cu Cryptosteel.

 • Informează-ți prietenii sau rudele!

  Este important să informezi pe cineva care, în cazul în care este nevoie, știe să îți utilizeze criptomonedele. De exemplu, poți trece în testament un mic ghid pentru restaurarea în siguranță a Seed-ului de recuperare, astfel încât monedele să nu se piardă pentru totdeauna.


Nu sunt comentarii

Abonează-te
Notificare
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Arată toate comentariile
Send this to a friend