Skip to main content

Întrebări frecvente – FAQ

 

Această pagină prezintă toate întrebările frecvente cu răspunsuri despre portofelele hardware.
Aceste întrebări sunt afișate de asemenea pe pagina de prezentare a produselor.

 

Asta nu e o problemă. Îți poți restaura conturile într-un portofel hardware nou utilizând cheia de recuperare (Seed-ul) pe care ai notat-o la momentul configurării.
Majoritatea portofelelor suportă mai mult decât o criptomonedă, dar generează o singură copie de rezervă. Cu toate acestea, această copie de rezervă este suficientă pentru a restaura toate criptomonedele, întrucât toate cheile private ale diferitelor portofele rezultă din Seed-ul de rezervă folosit ca backup în timpul configurării.
Portofelele hardware, cum ar fi Ledger Nano X, TREZOR Model T, BitBox02 sau KeepKey funcționează în conformitate cu același principiu. Acestea sunt formă specială a unui așa-numit portofel, care este utilizat pentru gestionarea criptomonedelor. Un portofel hardware este un dispozitiv fizic care generează în siguranță și în mod izolat cheile private ale criptomonedelor. Datorită părții hardware, acestea prezintă unele avantaje față de portofelele software: cheile private sunt stocate adesea într-o zonă protejată a unui cip și nu pot fi preluate în text simplu de pe dispozitiv, iar aplicațiile de tip virus nu pot afecta în niciun fel aceste dispozitive – pot fi utilizate în siguranță și în mod interactiv, cheile private nu ajung niciodată la software-ul posibil vulnerabil – în cele mai multe cazuri software-ul este open source, astfel încât utilizatorul să poată verifica întreaga funcționare a dispozitivului. Cu toate acestea, este important să înțelegem că portofelele hardware sunt un obiectiv de înaltă calitate și depind de diferite ipoteze care se aplică menținerii securității. Acestea nu sunt o armă miraculoasă și există mai multe moduri reale de a pirata un portofel hardware, mai ales dacă cineva are acces fizic la dispozitiv.
O nouă criptomonedă este rareori suportată direct de un portofel hardware la început. Cu toate acestea, majoritatea producătorilor, cum ar fi Ledger sau TREZOR lucrează constant pentru a suporta noi criptomonede. Prin urmare, cel mai bine este să aștepți până când moneda dorită este suportată de portofelul tău hardware.
Cheile private nu părăsesc niciodată cipul securizat, astfel încât comunicarea Bluetooth nu expune Ledger Nano X la nicio amenințare suplimentară pentru securitate. Conexiunea este criptată în mod continuu pentru a proteja confidențialitatea utilizatorilor. În cazul puțin probabil în care transportul tranzacției este compromis, un atacator nu ar putea niciodată să extragă cheile private sau să determine utilizatorii să semneze o tranzacție pe care aceștia nu vor să o semneze.
Dacă vrei să cumperi criptomonede prin Coinbase și să le stochezi acolo, Coinbase se află în posesia cheilor tale private și, teoretic, acesta ar putea dispărea în orice moment de pe piață odată cu criptomonedele tale. Din acest motiv, se recomandă să nu păstrezi monedele în exchange-uri, ci să le transferi în portofele proprii, unde tu ești singurul care deține cheile private. Prin urmare, ar trebui să iei în considerare trimiterea monedelor din portofelul Coinbase în portofelul Ledger. Pentru a le vinde mai târziu, pur și simplu poți trimite monedele din portofelul hardware înapoi la Coinbase. Așa se transferă monede de la Coinbase în propriul portofel hardware:

 1. Generează o nouă adresă din portofelul tău hardware. De exemplu, deschide software-ul Ledger Live și selectează opțiunea „Receive” pentru contul corespunzător. Copiază adresa afișată.
 2. În Coinbase, navighezi acum la pagina portofoliului și selectezi portofelul corespunzător din care dorești să trimiți monede.
 3. În caseta de dialog „Send“, selectezi opțiunea adresă portofel, deoarece vrei să trimiți către un portofel din afara Coinbase.
 4. Copiază adresa portofelului hardware în câmpul corespunzător. Introdu suma criptomonedei pe care vrei să o trimiți în câmpul „Amount“. Selectează „Next“ și confirmă detaliile tranzacției pentru a finaliza expedierea. Asigură-te că adresa se potrivește cu cea copiată din portofelul hardware.

Ledger Live, aplicația care însoțește un dispozitiv de la Ledger, a fost lansată pe telefon pe 28 ianuarie 2019. Cu aplicația Ledger Live pentru telefoane mobile, utilizatorii își pot gestiona perfect Ledger-ul Nano X, indiferent unde se află. Ledger Live Mobile necesită smartphone-uri cu cel puțin iOS 9 sau Android 7.
Aplicația Ledger Live poate fi utilizată cu mai multe dispozitive de la Ledger. Dacă diferitele dispozitive au același Seed de recuperare, acestea pot fi schimbate între ele cu ușurință. Dacă dispozitivele au Seed-uri diferite, portofelul hardware adecvat trebuie să fie întotdeauna conectat pentru a putea face tranzacții cu respectivul cont.
Dacă deții deja un Ledger Nano S și vrei să treci la următorul model, nu trebuie să arunci Nano S. Poți să folosești ambele dispozitive în paralel. Din acest motiv, Ledger continuă să vândă ambele modele împreună ca „pachet de rezervă”. Poți utiliza cu ușurință aceeași frază de recuperare pentru ambele dispozitive. În acest caz, ambele portofele hardware pot fi schimbate între ele cu aplicația Ledger Live. De exemplu, folosești Ledger Nano S acasă sau ca dispozitiv de rezervă stocat în siguranță și folosești Nano X atunci când ești în deplasare. Ambele dispozitive operează astfel același portofel.
Portofelul hardware TREZOR Model T generează un Seed de recuperare format din 12 cuvinte împreună cu aplicația TREZOR Wallet. Acesta este un standard general acceptat, care este, de asemenea, acceptat de portofelele hardware ale Ledger. Acest lucru îți permite să utilizezi în momenul configurării un Seed de recuperare existent de la TREZOR pentru toate portofelele hardware ale Ledger, cum ar fi Ledger Nano X sau Nano S. Astfel ai acces la toate conturile tale care au fost create inițial cu TREZOR Model T prin portofelul hardware Ledger.
Portofelul hardware Ledger Nano X este succesorul bestseller-ului Ledger Nano S. Ambele sunt supuse acelorași standarde ridicate de securitate și sunt gestionate cu ajutorul software-ului Ledger Live. Cu toate acestea, portofelul hardware Ledger Nano X poate oferi unele îmbunătățiri:

 • spațiu de stocare mai mare pentru mai mult de 100 de aplicații în loc de 3 până la 20 pentru Ledger Nano S;
 • conexiunea Bluetooth și bateria permit utilizarea pe telefonul mobil;
 • port USB-C.

Cei care nu au neapărat nevoie de aceste noi funcții, pot folosi în continuare Ledger Nano S. De asemenea, se recomandă utilizarea celor două dispozitive ca un pachet de rezervă: Ledger Nano X pentru utilizarea în deplasare și Ledger Nano S ascuns în casă ca backup. Aici poți găsi toate diferențele: Ledger Nano x vs Ledger Nano S.

Ledger Live poate fi instalat cu ușurință pe un computer nou și conectat din nou la portofelul tău vechi. Ledger Live este doar interfața pentru gestionarea criptomonedelor. Toate cheile necesare se află pe portofelul hardware.
În principiu, poți stoca oricâte monede cripto vrei pe Ledger Nano S. Portofelul hardware stochează doar cheile private care asigură accesul la monede. Pentru a gestiona monedele, pe dispozitiv trebuie instalată aplicația corespunzătoare. Totuși, în funcție de combinație, poți instala doar între 3 și 20 de aplicații simultan. Acest lucru este cauzat de faptul că memoria Ledger Nano S este limitată. Cu toate acestea, poți schimba aplicațiile între ele, dezinstalând și instalând altele noi, întrucât monedele nu se pierd.
Cryptosteel Cassette și Cryptosteel Capsule sunt două posibile produse pentru stocarea în siguranță a Seed-ului. Desigur, există numeroase alternative la Cryptosteel. Deoarece cheile private sunt doar date, există multe modalități de a stoca un Seed-ul. Ești limitat doar de propria creativitate. Alte produse pentru backup care au fost deja testate pot fi găsite aici: produse pentru Backup.
Bitcoin SV (Bitcoin Satoshi Vision sau BSV) este o monedă crypto formată pe 15 noiembrie 2018 printr-un fork hard de la Bitcoin Cash. Utilizatorii care și-au asigurat Bitcoin Cash înainte de hard fork cu un portofel hardware Ledger dețin automat aceeași valoare de BSV ca cea deținută în BCH. BSV nu este suportat în aplicația Ledger Live la momentul scrierii acestor rânduri, dar există alte metode de a accesa BSV: https://electrumsv.io/.
Oprirea este posibilă numai prin intermediul centrului de control. Pentru a ajunge acolo, poți ține apăsate ambele butoane timp de 3 secunde în orice moment. Sau poți naviga manual la Centrul de control prin meniu. Acolo poți alege apoi opțiunea „Power off“.
În prezent, slotul pentru card SD nu este încă relevant pentru utilizarea normală. Experții pot reinstala manual bootloader-ul. În viitor, această interfață va fi utilizată și pentru sarcinile zilnice cu un nou firmware. Apoi îți vei putea salva etichetarea pe cardul SD în loc de Dropbox sau vei putea cripta fișiere prin intermediul interfeței.
Ledger Nano X suportă până la 100 de aplicații instalate în același timp. Comparativ cu Ledger Nano S, acesta are de cinci ori mai mult spațiu disponibil pentru aplicații, numărul de aplicații care pot fi instalate depinzând de dimensiunea acestora.
Portofelul hardware TREZOR Model T este succesorul bestseller-ului TREZOR One. Ambele dispozitive sunt open source, sunt supuse acelorași standarde ridicate de securitate și sunt gestionate cu aplicația TREZOR Wallet. Cu toate acestea, TREZOR Model T oferă unele îmbunătățiri în comparație cu predecesorul său:
⦁ ecran LCD color tactil;
⦁ suportă mai multe criptomonede;
⦁ suportă Shamir Backup; are un slot pentru carduri SD.

⦁ backup și restaurare cu un card microSD în orice moment;
⦁ propria aplicație software;
⦁ posibilitatea de a crea portofele ascunse;
⦁ designul subtil evită atenția nedorită;
⦁ este complet open source;
⦁ are ecran pe dispozitiv pentru verificarea securizată a tranzacției;
⦁ introducerea securizată a parolei și a Seed-ului prin intermediul dispozitivului.

Folosește principiul negării plauzibile. Când activezi funcția opțională de criptare cu ajutorul passphrase-ului, ți se va solicita un passphrase după introducerea parolei BitBox. Această opțiune poate fi utilizată pentru a ajunge la portofele diferite. Asta înseamnă că fiecare passphrase deschide un portofel diferit. Atenție! Monedele depuse pe un portofel derivat de la un passphrase pot fi restaurate din copia de rezervă numai dacă opțiunea criptării cu ajutorul passphrase-ului este activată și este introdus același text al passphrase-ului. Aceasta este o caracteristică avansată pentru experți.
Da, este necesară o conexiune la Internet pentru a sincroniza portofelul hardware, pentru a trimite tranzacții și pentru a prelua ultimul schimb.
Da. Din aprilie 2018, TREZOR One, precum și TREZOR Model T suportă aplicația TREZOR Password Manager. Aceasta îți permite să gestionezi parole. Cheia principală este portofelul hardware în sine. TREZOR criptează introducerea fiecărei parole separat cu o cheie unică. Semnătura este derivată dintr-o cheie privată unică pe TREZOR. Toate cheile private sunt generate în mediul său offline sigur și nu părăsesc niciodată dispozitivul, făcând TREZOR inaccesibil hackerilor sau malware-ului.
Instalează aplicația StellarApp pe dispozitivul Ledger pentru a gestiona Stellar (XLM) cu Stellar Account Viewer sau StellarTerm. Aplicația Stellar este dezvoltată de comunitatea Stellar. Pentru a gestiona tranzacțiile, trebuie să folosești Stellar Account Viewer, deoarece în prezent Ledger Live nu acceptă în sine această criptomonedă.
Cea mai sigură opțiune este să achiziționezi portofelul hardware Ledger Nano X direct de la producător. Astfel se reduce riscul de manipulare. Acesta poate fi comandat aici, cu livrare oriunde în lume:
Fundația IOTA a anunțat pe 2 noiembrie 2018 că portofelele hardware Ledger acceptă stocarea token-urilor IOTA. Pentru a face acest lucru, aplicația IOTA trebuie instalată pe portofelul hardware Ledger pentru a gestiona MIOTA cu portofelul oficial Trinity. Aplicația IOTA este dezvoltată și suportată de comunitatea IOTA. Modul de utilizare a Ledger-ului tău cu portofelul Trinity este descris pe site-ul acestora: https://trinity.iota.org/hardware.
Ledger Live oferă posibilitatea de a schimba limba. Setările de limbă ale portofelului hardware în sine nu pot fi modificate. Pe acesta, meniul și toate setările sunt disponibile numai în limba engleză. Același lucru se aplică documentației și asistenței.
Potrivit TREZOR, portofelul hardware TREZOR Model T suportă peste 1000 de monede. Acestea includ:

 • Bitcoin
 • Ripple
 • Vertcoin
 • Viacoin
 • Stellar
 • DigiByte
 • Bitcoin Private
 • ZenCash
 • Zcoin
 • Monero
 • Wanchain
 • Pirl
 • Akroma
 • Atheios
 • Ether-1
 • GoChain
 • Callisto
 • Cardano
 • Tezos
 • Decred
 • Lisk
 • Monacoin
 • SmartCash
 • Bitcore
 • Feathercoin
 • DIMCOIN
 • Myriad
 • Flashcoin
 • Musicoin
 • QWARK
 • Pesetacoin
 • Ellaism
 • Fujicoin
 • CEFS
 • Ethereum Social
 • Koto
 • MUE
 • Rsk
 • Ubiq
 • Expanse
 • Bitcoin Gold
 • Ethereum
 • Litecoin
 • Dogecoin
 • Zcash
 • Dash
 • Namecoin
 • Bitcoin Cash
 • Ethereum Classic
 • ERC-20 Tokens
 • NEM

Aplicația BitBox este disponibilă în diferite limbi. Poți schimba limba în colțul din dreapta jos al software-ului în timpul configurării. Firmware-ul portofelului hardware este disponibil numai în limba engleză. Dar textul care este afișat direct pe portofelul hardware nu este foarte complicat și lung.
Nu există niciun risc asociat cu utilizarea unui port Thunderbolt 3 pentru a folosi portofelul hardware Ledger Nano S.
Ocazional, utilizatorii au raportat că portofelul lor hardware Ledger Nano S nu mai funcționa în timpul actualizărilor de firmware și a rămas blocat în modul de actualizare. Următoarele lucruri te pot ajuta cu această problemă:

Ai răbdare

Serverul procesează cererea de actualizare într-o ordine. Atunci când nimic nu pare să se întâmple, cel mai bun lucru este să aștepți. Dacă acest lucru nu ajută, încearcă din nou. Acesta se va actualiza la un moment dat. Trebuie doar să ai răbdare. Mai ales în primele zile, serverele pot fi foarte aglomerate.

Repetă acești pași:

⦁ oprește aplicația Ledger Manager și repornește-o;
⦁ deconectează portofelul hardware Ledger Nano S;
⦁ reconectează-l și deblochează-l introducând codul PIN;
⦁ procesul ar trebui să o ia de la început.

Actualizează driverele

Dacă lucrezi pe Windows și ai probleme:

⦁ deschide Device Manager (în panoul de control);
⦁ localizează dispozitivul USB cu un semn de avertizare galben și fă clic dreapta pe „Update Driver” (actualizare driver);
⦁ După actualizarea driverului, poți deschide aplicația Ledger Manager, conecta dispozitivul și aștepți.
Pe alte sisteme (Mac/Linux), singura soluție este să încerci din nou.

Repară portofelul hardware Ledger Nano S

Dacă niciunul din pașii de mai sus nu a ajutat, utilizează instrumentul de reparare a dispozitivului din aplicația Ledger Live.

⦁ Deschide aplicația Ledger Live; Pe Windows: fă click dreapta pe Ledger Live și rulează aplicația ca administrator

⦁ Deschide instrumentul de reparare a dispozitivului mergând la manager și așteptând butonul albastru „Repair” sau deschide-l direct prin:
⦁ Conectează portofelul hardware Ledger Nano S
⦁ În Ledger Live, selctează „Follow device repair instructions“ și fă click pe reparare. Procesul de reparare începe.

Există două modalități de a reseta portofelul hardware Ledger Nano S la setările din fabrică.
Resetare din setările dispozitivului
⦁ Conectează și deblochează portofelul hardware Ledger Nano S introducând codul PIN.
⦁ Accesează setările de pe panoul de control și apasă ambele butoane pentru a confirma.
⦁ Selectează „Security“ și apasă ambele butoane pentru confirmare.
⦁ Selectează „Reset all“ apăsând ambele butoane.
⦁ Acceptă avertismentul apăsând butonul din dreapta pentru a continua.
⦁ Apasă ambele butoane pentru resetare totală.
⦁ Introdu codul PIN pentru confirmre. Dispozitivul tău va fi apoi resetat.
Resetare din codul PIN
⦁ Conectează cablul USB la portofelul hardware Ledger Nano S pentru a-l porni.
⦁ Introdu un cod PIN incorect de trei ori la rând.
⦁ Dispozitivul este resetat ca măsură de securitate după a treia încercare incorectă.
Portofelul hardware TREZOR One poate fi comandat în principal pe internet. Acesta este disponibil de la Amazon sau eBay sau de la parteneri din întreaga lume. Cu toate acestea, se recomandă să achiziționezi întotdeauna portofelul hardware direct de la producător. Astfel se reduce riscul de manipulare a portofelului hardware. În magazinul oficial TREZOR, portofelul hardware TREZOR One este disponibil la prețul de 59,00 € (click aici pentru a verifica prețul curent).
Cea mai sigură opțiune este să cumperi portofelul hardware Ledger Nano S direct de la producător. Astfel se reduce riscul de manipulare. Acesta poate fi comandat aici, cu livrare oriunde în lume.
Există diferite tipuri de portofele pentru criptomonede: portofele de tip hot și portofele de tip cold. Portofelele de tip hot includ portofele software, cum ar fi Electrum, aplicațiile de tip portofel, portofele online sau exchange-uri. Acestea sunt considerate mai puțin sigure, deoarece fie nu deții cheile private, fie acestea ar putea fi accesate prin atacuri pe internet. Pe de altă parte, portofelele de tip cold sunt considerate mai bune, deoarece cheile sunt stocate offline, cum ar fi portofelele de hârtie sau, desigur, portofelele hardware. Poți găsi mai multe despre acest subiect în acest ghid: Portofelul potrivit pentru criptomonede.
Portofelele hardware generează de obicei așa-numitul portofel HD. Asta înseamnă că se generează un fel de hash sau Seed, din care se poate genera un număr infinit de perechi de chei pentru fiecare criptomonedă. Prin urmare, nu ai doar o cheie privată, ci nenumărate care rezultă toate din Seed-ul tău. Acestea sunt stocate în siguranță pe portofelul hardware și nu pot fi accesate de nimeni. De obicei stocate pe un cip protejat și izolat. Acestea nu pot fi copiate ca și text simplu.

Nu sunt comentarii

Abonează-te
Notificare
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Arată toate comentariile
Send this to a friend