Skip to main content

Ledger Nano S vs. TREZOR One – Comparație

 

Ledger Nano S și TREZOR One sunt fără îndoială printre cele mai căutate portofele hardware. Prin urmare, se pune întrebarea din nou și din nou: ce portofel hardware este mai bun: Ledger Nano S sau TREZOR One?

Am testat ambele modele extensiv și am încercat să te ajut cu acest ghid. Dacă ai întrebări despre unul dintre portofelele hardware, ești binevenit să îmi lași un comentariu.

Ledger Nano S sau Trezor One?

Prezentare rapidă a celor două modele de portofele hardware

trezor one-negru
ModelTREZOR OneLedger Nano S
Scor

94 %

"portofele-hardware.ro"

94 %

"portofele-hardware.ro"

Avantaje
 • Suportă o varietate de servicii, software și altcoins
 • Firmă cu istoric foarte cunoscută, ce are o comunitate extinsă și promite dezvoltare continuă
 • Poate fi ușor configurat să funcționeze și mobil , de exemplu pe Android cu cablu OTG furnizat)
 • Funcție manager de parole complet funcțională
 • Funcționează și ca al doilea factor de autentificare în diferite servicii (compatibil FIDO / U2F)
 • locul 1 în raportul de evaluare a confidențialității în 2016
 • portofel hardware ieftin în formă de stick de memorie
 • simplu: formă de Stick de memorie USB cu 2 butoane si un ecran mic
 • ușor de utilizat și de configurat
 • acceptă o gamă largă de criptomonede/altcoins
 • rularea aplicațiilor open source în izolare completă
 • poate fi folosit pe smatphon-uri Android cu ajutorul unui cablu OTG
 • compatibil Fido / U2F pentru autentificări online sigure
Dezavantaje
 • parola/passphrase-ul este introdusă prin intermediul computerului conectat și nu direct pe portofel
 • spațiul de stocare redus permite instalarea simultană a doar câteva aplicații
ProducătorSatoshiLabs / TrezorLedger
PlatformăAndroid, Linux, MacOS, WindowsAndroid, Chrome OS, iOS, Linux, MacOS, Windows
CriptomonedeBitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Dash, Dogecoin, ERC-20 Tokens, Ethereum, Ethereum Classic, Expanse, Litecoin, Namecoin, NEM, Ubiq, ZcashAkroma, ARK, Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin Private, Cardano, Dash, DigiByte, Dogecoin, EOS, ERC-20 Tokens, Ethereum, Ethereum Classic, ethergem, Expanse, Factom, FIC Network, Gamecredits, Hcash, Hycon, Icon, IOTA, Kowala, Lisk, Litecoin, MIX, Monero, Musicoin, Nano, NEO, Nimiq, Ontology, Particl, Peercoin, Pirl, PivX, POA network, PoSW, Qtum, Ripple, Rise, Rootstock, Stealth, Stellar, Stratis, Tether, Tron, Vechain, Vertcoin, Viacoin, Wanchain, Waves, Woleet, Zcash, Zcoin, ZenCash
CompatibilitateArcBit, bitpay, Bitstamp, bitwala, cashila, Coinmap, coinpayments, Copay, efolio, Electrum, Encompass, FIDO/U2F, MultiBit, Mycelium, MyEtherWallet, Osclass, Passwort Manager, ShapeShift, SSH Agent, Strip4bit, wordpressBitGo, Bitstamp, Copay, Electrum, FIDO/U2F, GreenBits, Ledger Password Manager, Mycelium, MyEtherWallet, OpenPGP, ShapeShift, woleet
InterfațămicroUSBmicroUSB
Continutul pachetului
 • Portofelul hardware TREZOR One
 • Șnur/Breloc
 • Cablu USB-C
 • Stickere
 • 2x pliante pentru seed-ul de recuperare
 • Ledger Nano S
 • Cablu microUSB - USB
 • Curea tip breloc
 • Foaie de recuperare
 • Ghid de inițiere rapidă
 • Inel pentru breloc
 • Tipul comunicariiButoaneButoane
  Monede suportate14+90+
  Suportă monede alternative
  Autentificare FIDO U2F
  Open source
  2FA (two-factor authentication)
  Greutate12g16g
  Dimenisuni60x30x6mm98x18x9mm
  DetaliiComandăDetaliiComandă

  Comparație între Ledger Nano S și TREZOR One

  Prezentarea rapidă a arătat deja că cele două portofele hardware sunt destul de similare. Cu toate acestea, există și unele diferențe, care sunt evidențiate mai jos.

  Informații generale despre cele două portofele hardware

  TREZOR One este primul portofel hardware de pe piață și este probabil cel mai cunoscut. Acesta a fost inventat de slush, care este încă director general și dezvoltator IT în compania sa SatoshiLabs. Portofelul hardware este produs în Praga, Republica Cehă. Poți achiziționa portofelul hardware direct din magazinul oficial sau de la unul dintre producătorii oficiali.

  Ledger Nano S este primul model de la Ledger cu propriul ecran și taste. Modelele precedente nu mai sunt disponibile în magazinul oficial. Portofelul hardware este produs în Paris, Franța. Poți achiziționa portofelul hardware direct din magazinul oficial sau de la unul dintre producătorii oficiali.

  În cele ce urmează voi explica diferențele dintre cele două portofele hardware. Detalii pot fi citite în raportul de testare corespunzător:

  Diferență: Open Source (Codul sursă deschis tuturor)

  O diferență care poate fi observată deja analizând criteriile din tabelul de mai sus este faptul că Ledger Nano S nu este complet open source.

  Pentru Ledger, firmware-ul nu este open source, deoarece acordurile de nedivulgare cu producătorii împiedică compania să elibereze codul sursă care ar fi util utilizatorilor. Cu toate acestea, specificațiile sunt complet deschise și detaliate, iar toate operațiile criptografice sunt deterministe, permițând oricărui utilizator să verifice dacă logica și tipul de funcționare al firmware-lui este intact, face ceea ce ar trebui să facă și dacă nu există un “canal” lateral.

  Cu toate acestea, această validare atât a comportamentului cip-ului, cât și a comportamentului clientului pe baza specificațiilor ar trebui să creeze suficientă încredere pentru a ține pasul cu portofelul hardware TREZOR One (complet open source).

  Diferența criptării cu ajutorul unei parole/passphrase

  Majoritatea portofelelor hardware oferă o funcție de criptare cu ajutorul unei parole/passphrase. O astfel de parolă poate fi orice cuvânt, orice secvență de litere sau chiar o propoziție. De asemenea, poți să consideri această frază de acces ca fiind al 25-lea cuvânt al Seed-ului de recuperare, care nu este stocat niciodată pe dispozitiv. O frază de acces/passphrase generează un alt portofel cu un alt set de adrese publice.

  Aceste setări sunt utile pentru a avea un cont principal și două sau mai multe conturi ascunse pe același portofel, cu același Seed de recuperare de 24 de cuvinte.

  Deci, chiar dacă ai Seed-ul de recuperare, nu poți accesa portofelul corespunzător fără parolă/passphrase. Prin urmare, această caracteristică este potrivită și în caz de șantaj prin emiterea unei parole false care permite accesul la un cont ascuns mai puțin important.

  Cu toate acestea, TREZOR One și Ledger Nano S diferă ușor în ceea ce privește această caracteristică de securitate sporită.

  Cu TREZOR One, această parolă este introdusă prin tastatura computer-ului la care este conectat portofelul. Acest lucru face posibil ca hackerii să îl citească. Pe de altă parte, pentru Ledger parola este legată de un alt PIN, care este apoi introdus folosind butoanele dispozitivului.

  Manipulare și funcționare

  În principiu, ambele modele utilizează aceleași opțiuni de intrare și ieșire: două butoane și un ecran mic. Cu toate acestea, designul portofelului hardware Ledger Nano S este mai practic și arată mai mult ca un stick USB – dar pentru asta ai nevoie de două mâini pentru a-l opera.

  Portofelul TREZOR One poate fi operat cu ușurință cu o singură mână. Ecranul puțin mai mare facilitează citirea informațiilor tranzacțiilor.

  Criptomonede suportate

  O altă diferență între cele două portofele hardware sunt monedele crypto suportate. Cu portofelele sale hardware, Ledger se evidențiază în mod clar aici, deoarece implementează în mod regulat noi monede crypto.

  Vezi aici cryptomonedele suportate de către Ledger și cele suportate de către Trezor.

  Comunitatea TREZOR lucrează constant pentru extinderea numărului de monede suportate, dar se poate sesiza o diferență destul de mare între numerele de criptomonede suportate de fiecare.

  Cu toate acestea, este de reținut că numărul de aplicații care pot fi instalate pe portofelul hardware Ledger Nano S este limitat. Acest lucru înseamnă că trebuie să instalezi și să dezinstalezi în mod constant aplicații pentru a putea suporta mai multe monede crypto. Mai multe informații despre acest lucru în recenzia portofelului hardware Ledger Nano S.

  În ceea ce privește TREZOR, nu există o astfel de limitare, întrucât firmware-ul nu poate fi suplimentat modular de alte aplicații.

  Ledger Nano S vs TREZOR One: concluzie

  La prima vedere, portofelele hardware Ledger Nano S și TREZOR One nu par foarte diferite. Dar comparația exactă a celor două modele a arătat că există într-adevăr diferențe.

  Ledger Nano S nu este complet open source, dar este mai sigur în ceea ce privește criptarea cu ajutorul unei parole/passphrase.

  TREZOR One are performanțe ceva mai bune în ceea ce privește manipularea și funcționarea, chiar dacă Ledger Nano S este ceva mai convenabil de transportat. Un punct important este faptul că Ledger pare să fie mai ambițios în implementarea noilor monede.

  Personal, prefer portofelul hardware de la Ledger, chiar dacă diferența dintre acestea nu este foarte mare și ambele oferă un nivel ridicat de securitate.

  Tu ce portofel hardware ai ales? Scrie părerea ta în comentarii.


  Nu sunt comentarii

  Abonează-te
  Notificare
  guest
  0 Comentarii
  Inline Feedbacks
  Arată toate comentariile
  Send this to a friend