Skip to main content

Portofelul potrivit pentru criptomonedele tale – 2024

 

Un portofel reprezintă începutul utilizării unei criptomonede, deoarece numai prin intermediul acestuia se pot face tranzacții.

Există numeroase portofele pentru criptomonede, în care îți poți stoca monedele crypto, dar nu toate sunt sigure și, prin urmare, multe sunt o pradă ușoară pentru atacuri. Următorul ghid ar trebui să te ajute să găsești portofelul potrivit pentru tine.

Cum funcționează portofelele pentru criptomonede

Un portofel este format întotdeauna din perechi de chei/adrese:

  • o adresă publică pe care o transmiți pentru a primi plăți;
  • o cheie privată care aparține acestei adrese publice și este necesară pentru a transfera monede crypto de pe adresa publică mai departe.

Între timp, au apărut și portofele mai complexe care, de exemplu, generează o mulțime de adrese publice diferite dintr-o cheie de recuperare formată din 12 / 16 / 24 de cuvinte. În acest fel, cu o singură cheie privată (Seed de 12 / 16 / 24 cuvinte), se pot genera un număr infinit de adrese publice.
Astfel, cine deține cheia privată a unei adrese publice cu fonduri, îi oferă acces total la fondurile respective.

În mod normal la inițierea unui portofel, generarea unui Seed / cheilor private / fraza de back-up, este pasul inițial. Prin urmare, ar trebui să îți alegi cu atenție portofelul și să acorzi o atenție sporită protecției cheilor tale private, deoarece cine este în controlul acestora, este și în controlul fondurilor. Cu ajutorul cheilor private fiind posibilă restaurarea portofelului pe un alt dispozitiv.

Diferite tipuri de portofele

În principiu, se disting două tipuri de portofele pentru criptomonede: portofele de tip hot și portofele de tip cold.

Portofelele de tip hot

Portofelele de tip hot sunt toate acele portofele care sunt conectate la internet sau rulează pe un dispozitiv care are acces la internet. De exemplu, acestea includ următoarele portofele:

  • portofele software, cum ar fi Electrum;
  • aplicații de tip portofel pentru smartphone-ul tău, cum ar fi Samourai, Pheonix, Coinomi;
  • portofele online, cum ar fi MyEtherWallet sau blockchain.info;
  • exchange-uri care stochează criptomonedele în locul tău, cum ar fi Bitstamp sau Coinbase.

Aceste portofele prezintă un risc ridicat pentru monedele tale crypto. Asta pentru că fie nu ești tu în posesia cheilor private, fie acestea ar putea ajunge în mâinile hackerilor. De exemplu, aceștia pot accesa computerele sau serverele de pe Internet și pot exploata o vulnerabilitate pentru a ajunge la cheile private

Prin urmare, în portofelele hot nu ar trebui să fie stocate niciodată sume mari de criptomonede, acest lucru ar fi un risc fundamental de securitate. Cel mai ușor ar fi să asociezi portofelele de tip hot cu un portofel clasic pentru bani cash, unde de obicei păstrezi o sumă de bani relativ mică.

Portofelele de tip cold

Pe de altă parte, există portofelele de tip cold. Acestea reprezintă opusul portofelelor de tip hot, întrucât în această formă de stocare, cheile private sunt păstrate offline și sunt generate fără o conexiune la internet.

Acest lucru înseamnă că poți fi sigur că nimeni, în afară de tine, nu cunoaște cheia privată și, prin urmare, nu are cum să intre în posesia criptomonedelor tale.

Exemplele de portofele de tip cold includ:

  • portofele de hârtie (exemplu portofel-de-hartie.net), unde o pereche de adresă/cheie privată este scrisă sau tipărită pe o bucată de hârtie. Atenție! Se recomandă generarea unor astfel de perechi de chei pe dispozitive offline și recent instalate. Reprezintă o variantă ușoară de stocare, dar greu de creat, fiind necesară prudență crescută;
  • produse fizice pentru backup, care pot stoca atât chei private, cât și chei de recuperare în întregime, pe termen lung și în condiții de siguranță. Metalul este adesea folosit în acest scop;
  • portofele hardware.

Pentru sume mai mari de criptomonede, un portofel de tip cold ar trebui să fie întotdeauna prima alegere.

Dacă ești interesat, acest paragraf te poate ajuta să câștigi un portofel hardware la alegere, rezolvând concursul dedicat.

Dacă vrei să efectuezi tranzacții în mod regulat, cu un portofel de hârtie ești puțin limitat. Odată ce cheia privată a fost utilizată pentru a face o tranzacție, trebuie să presupunem că aceasta a intrat deja în mâinile unui străin printr-un keylogger sau un virus de tip malware. Astfel, ar trebui să fie creat un nou portofel de hârtie.

Prin urmare, cel mai bun portofel pentru criptomonede în acest moment este un portofel hardware.

Vezi toate portofelele hardware


Nu sunt comentarii

Abonează-te
Notificare
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Arată toate comentariile
Send this to a friend